Facturen versturen vanuit AFAS

Vanuit AFAS is het ook mogelijk om de verkoopfacturen te versturen via eConnect. Om dit te kunnen doen heb je een koppeling nodig en dien je daarna een aantal instellingen aan te passen.

Je bepaalt per verkooprelatie/debiteur of je de facturen wilt verzenden via eConnect.

De verstrekkingswijze ‘eVerbinding (UBL)’ stel je in op het tabblad Digitaal. Ook is het KvK-nummer of Bedrijfs-ID eConnect van de verkooprelatie nodig. Eén van deze velden is verplicht bij de verzending via eConnect.

Je kunt deze gegevens ook importeren via Verkooprelatie (organisatie) en Verkooprelatie (persoon) of met de UpdateConnectoren KnSalesRelationOrg en KnSalesRelationPer met het veld eConnectID EnId opgenomen.

Verkooprelatie voor e-factuur via eConnect inrichten:

1. Ga naar:
    • Ordermanagement => Verkoop => Verkooprelatie     Of
    • Financieel => Debiteur => Debiteur

Verkoop AFAS1                 Verkoop AFAS2
  2. Open de eigenschappen van de Verkooprelatie.

Verkoop AFAS3
  3. Ga naar het tabblad ‘Algemeen’.
  4. Voor versturen naar de overheid, dient bij het veld OINO nummer alleen het nummer (inclusief voorloopnullen) gevuld te worden. Indien er niet gestuurd hoeft te worden naar de overheid, dan kun je verder gaan met de volgende stap.
  5. Vul bij het Bedrijfs-ID eConnect de identifier van de klant in zoals het KvK-nummer (of NL:OIN: voor de overheid). Behalve als deze is ingevuld bij de verkooprelatie. Eén van deze velden is verplicht bij de verzending via eConnect.
    Let op! Bij het versturen moet je gebruik maken van het e-facturatieadres zoals: NL:OINO:00000001234567890000 (Nederlandse overheid);
    NL:KVK:12345678 (Nederlandse organisaties);
    BE:VAT:BE0123456789 (Belgisch BTW nummer voor Belgische organisaties);
    BE:EN:0123456789 (Belgisch ondernemingsnummer voor Belgische organisaties);
    GLN:01234567890123.
  6. De Vlaamse en Nederlandse overheid wil een ordernummer in de factuur vermeld hebben. In Afas profit kan de orderreferentie verplicht worden gemaakt.
    AFAS ordernummer
  7. Je kunt deze verstrekkingswijze eVerbinding (UBL) hier niet kiezen als voorkeur verstrekkingswijze. De verstrekkingswijze eConnect is namelijk geen generieke verstrekkingswijze voor alle te verstrekken documenten, maar alleen van toepassing op de verstrekking van facturen.
  8. Controleer of E-mail werk is vastgelegd bij de organisatie of contactpersoon die je hebt ingesteld.
    Verkoop AFAS5
  9. Ga naar het tabblad Digitaal.
    Verkoop AFAS6
  10. Klik op de actie Onderhouden. Het volgende scherm verschijnt.
    Verkoop AFAS7
  11. Je ziet bovenin de boekingslay-out wat de algemene instelling bij deze relatie is qua verstrekkingswijze en contact.
  12. Klik op Nieuw.
  13. Selecteer Nieuw.
  14. Selecteer het Type rapport.
    Verkoop AFAS8
  15. Kies voor ‘Verkoopfactuur’.
    Verkoop AFAS9
  16. Selecteer Verstrekkingswijze.

Verkoop AFAS10
  17. en kies voor eVerbinding(UBL) en klik op OK.
    Verkoop AFAS11
    Bij project facturen kan de optie eVerbinding (UBL) ontbreken. Deze optie kan dan achteraf gekozen worden. Zie verzenden projectfactuur.
  18. Selecteer het Contact.
    Verkoop AFAS12
  19. En bevestig met OK.
    Verkoop AFAS13
  20. Controleer of E-mail werk is vastgelegd bij de organisatie of contactpersoon die je hebt ingesteld.
    Verkoop AFAS14
  21. Klik op ‘Voltooien’.

Na Voltooien kan via Verzenden & ontvangen de factuur verzonden worden.

Verzenden projectfactuur

Ga naar de projectfacturen en selecteer de factuur die via eConnect verzonden moet worden.
Gebruik de op 3. Output om een andere verstrekkingswijze te selecteren.

Na Voltooien kan via Verzenden & ontvangen de factuur verzonden worden.

Indien het verzenden niet lukt met een No entityID found for company in het Berichtactie-scherm, dan kan het zijn dat de Postcodecontrole met het KvK-nummer niet klopt. Bijvoorbeeld door het gebruik van een nevenvestiging in de KvK-registratie.